La confraria de pescadors San Telmo de Benicarló ha portat al Suprem la decisió de la UE de reduir les seues jornades de pesca. És quasi l'últim cartutx que els queda als pescadors “abans d'anar-nos en orris” per la decisió europea, que deixa als peus dels cavalls a un sector molt tocat per la crisi. De fet, el president dels pescadors, Sisco Balandra, reconeix que la situació és crítica.
En l'actualitat, hi ha 16 barques d'arrossegament pescant al port benicarlando, de les quals quatre “se n'han anat a arrossegar les gàbies de pesca de la tonyina per a deixar-nos hores lliures als altres”. I és que les quotes marcades per la UE es basen en una proposta feta en el 2016, quan es van sol·licitar les hores que s'estaven pescant per a poder regularitzar el sector.
REDUCCIÓ QUE NO ELS DEIXA NI PER A VIURE
En l'actualitat, poden eixir a pescar, segons l'autorització de la UE, “152 dies l'any, però nosaltres necessitem almenys 190 per a poder traure benefici”. Les mesures adoptades des d'Europa i la forma en la qual s'estan fent les coses “ens fa olor de reconversió encoberta del sector”, sosté Balandra.
I UN ROSARI DE PROBLEMES AFEGITS
Balandra recorda que “de nosaltres depenen més de 60 empreses, des de tallers a bars o restaurants” que es nodreixen de peix fresc per a oferir els seus menús. D'altra banda “des de la confraria hem obert una línia d'exportació i tots els dies ixen entre dos mil i cinc mil caixes de peix amb destinació a Bèlgica, Itàlia o Saragossa”, entre altres punts, “que no ens compraran si veuen que no els podem proveir correctament”.
I no és aquest l'únic problema amb el qual es troben. Se suposa que la regularització d'enguany s'havia d'haver notificat abans de l'1 de gener “però no ens va arribar fins al 14 de maig.
...
PROTESTES A CASTELLÓ
La situació ha arribat a tal extrem que la setmana passada es va dur a terme a Castelló una jornada de protesta contra el Pla de Demersals de la Unió Europea que posa en perill el futur del sector pesquer en tot el Mediterrani.
...
+info La veu en paper