Els treballs de construcció de la variant de la N-340 han tret a la llum un jaciment arqueològic a la partida del Mas de Fabra del segle VII abans de Crist. La troballa arqueològica està a uns dos quilòmetres del poblat iber d’El Puig de la Nau. Les restes van ser trobades per casualitat el passat mes d’agost durant la construcció dels canals de desaigüe del vial mentre es feia un talús. Es va comunicar a Cultura i es va considerar que s'havia d'excavar, de forma preventiva, al menys dins del  traçat de la carretera. Així, es va procedir a fer una “excavació manual de tots els estaments” que són els que van determinar la cronologia del jaciment.

Els directors de la campanya arqueològica, Miguel Vicente i Ramiro Pérez, han qualificat la troballa d'«excepcional», no tant per la infraestructura o els materials descoberts sinó pel fet d'estar ubicat en una zona plana, “al contrari que la majoria d'assentaments dels voltants, que estan en alt». De fet, segons els arqueòlegs, es tractaria de l'únic jaciment d'aquestes característiques localitzat en tota la costa que va des de Tarragona fins a Castelló.

...

De moment, no s'han donat les dades exactes de la ubicació del jaciment per evitar possibles espolis o visites de curiosos. El regidor de Cultura ha confirmat que «una vegada finalitzats els estudis necessaris, la zona es podrà visitar sense problemes».

...

UN JACIMENT VINCULAT AL COMERÇ AMB ELS FENICIS

Segons han explicat els arqueòlegs responsables de les excavacions, la cronologia del jaciment correspondria al segle VII abans de Crist, durant l'anomenada edat de ferro antic. Per les restes localitzades, l'assentament, ubicat a només 2 quilòmetres de la línia de costa, estaria vinculat amb el món fenici i am els intercanvis comercials amb aquesta cultura del nord d 'Àfrica.

...

+ info La Veu en paper