Les protestes dels alumnes del País Valencià per la calor que pateixen a les aules des del començament del curs escolar, el passat 3 de setembre, han prosseguit al llarg d’esta setmana  en la jornada més calorosa d'un mes de setembre que en els seus primers deu dies ha estat el més càlid des de 1950. Els termòmetres van deixar el país amb registres, el passat 11 de setembre, a les 14.30 hores, arribant als 36,5 graus, a València, o als 36, a Alacant.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va llançar en diverses jornades un avís per temperatures altes en el litoral de València i zones baixes. Segons AEMET, durant els primers deu dies del mes les temperatures han estat en general a tot el nostre país 2,5 graus superiors a la mitjana climàtica. Les mateixes fonts han assenyalat que és "normal algun dia càlid al setembre, sobretot al principi" del mes, però "tants dies consecutius" és bastant "excepcional".

REBEL•LIÓ A LES AULES

Així, alumnes i professors  han fet la seua particular rebel•lió contra la calor en les aules. Les xarxes socials han llançat un missatge que encoratja als estudiants de Secundaria a no entrar a classe en els instituts. Aquesta vegada, les xarxes socials no han servit per a convocar als joves a un macrobotelló, sinó per a instar-los a seguir amb la rebel•lió estudiantil iniciada la setmana passada contra la consellera d'Educació, María José Catalá, i la seua polèmica idea d'avançar l'inici del curs escolar. Disposats a donar guerra, durant la jornada de diumenge, un missatge anònim va arribar per telèfon mòbil a tots els racons de la Comunitat Valenciana convocant els adolescents que cursen Secundària a concentrar-se a la porta dels instituts. «No entreu als vostres respectius instituts, quedeu-vos en les portes a l'hora d'inici de classes», indica literalment el SMS que va circular a través d'una popular aplicació gratuïta.

...

ELS SINDICATS, TAMBÉ A LA GUERRA

Però els alumnes no estan sols. El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià, STEPV, va informar que protegeix la vaga del pròxim dijous 18 de setembre convocada per a exigir unes «condicions dignes» en els centres educatius. El sindicat CSIF va denunciar la setmana passada que les altes temperatures en les aules van marcar l'inici de les classes el passat 3 de setembre, aquest curs una setmana abans de l'habitual. La central sindical va advertir que més d'un centenar de centres han contactat amb el sindicat per a alertar que les primeres sessions s'han impartit amb temperatures d'entre 30 i 35 graus. Aquest fet incompleix la normativa vigent de seguretat i salut laboral, que estableix un màxim de 27 graus.

...

+info La Veu en paper