El casc urbà de la ciutat de Benicarló és una de les zona pilot per al manteniment i recuperació de les colònies de cria de falciots comuns en el litoral del Baix Maestrat. Des de desembre de 2015, la Regidoria de Medi ambient de Benicarló i l'associació ecologista APNAL-Ecologistes en Acció, treballen per a donar solució a la nidificació de diferents colònies de falciots a Benicarló que, a causa d'obres i enderrocaments, s'havia posat en perill. En concret, en la plaça dels Telers s'han instal·lat 10 nius artificials que se sumen als 16 que es van col·locar l'any passat i que serviran perquè les aus, de tornada del continent africà, puguen nidificar en l'espai on ho han fet sempre, atès que són ocells molt fidels al lloc de nidificació. L'espècie és un dels depredadors naturals del mosquit tigre.

...

AUGMENT DE LES CAIXES NIUS

Per la seua banda, Quique Luque, en representació de APNAL-Ecologistes en Acció, va assenyalar que «dels 16 nius instal·lats en la plaça l'any passat, 14 van ser ocupats, percentatge que es pot considerar tot un èxit i que demostra que l'estratègia de nidificació està donant uns excel·lents resultats». Benicarló és un dels municipis pioners en la protecció i l'habilitació de nius per als falciots, unes aus que consumeixen, cadascuna, fins a 55 quilos d'insectes a l'any.

...

UNA ESPÈCIE PROTEGIDA

Els falciots comuns (Apus apus) són aus insectívores migradores que instal·len els seus llocs de cria en buits i forats d'edificis i façanes de múltiples llocs (esglésies, cases velles, solars en construcció, etc.). Cada any, des d'abril a juliol, desenvolupen els seus cicles vitals en els pobles i ciutats, consumint insectes (mitjana de 55 kg/individu/any). ...

+info La veu en paper