L'agricultura valenciana no pinta res en els acords agrícoles estatals

Associacions agrícoles i altres col·lectius han traslladat al president de la Generalitat, Ximo Puig, la seua "preocupació" per l'acord de la Unió Europea amb els països de Mercosur --l'Argentina, el Brasil, Paraguai i l'Uruguai--, perquè consideren que és "un despropòsit" i esperen "que es puga modificar, sinó seria dramàtic", han advertit.

 

El Mercat Comú del Sud (MERCOSUR) és un procés d'integració regional instituït inicialment per l'Argentina, el Brasil, Paraguai i l'Uruguai al qual en fases posteriors s'han incorporat Veneçuela i Bolívia, aquesta última en procés d'adhesió. Després de 20 anys de negociacions infructuoses, la Unió Europea i Mercosur van firmar un acord de lliure comerç que obri les portes d'un mercat de 260 milions de consumidors a les firmes europees. Aquest pacte, tanmateix, pot comportar efectes negatius sobre el camp valencià, tal com denuncien les organitzacions agràries, plataformes per la sobirania alimentària i la mateixa consellera Mireia Mollà. «La UE amb el Govern d'Espanya d'impulsor, acaba de posar en RISC EXTREM (sic) el sector agrícola i ramader per beneficiar a l'automòbil. Sembla intencionat: després de l'acord amb Sud-àfrica, una rematada ràpida als cítrics i s'ha acabat. Que irresponsable!», escrivia a Twitter.

...

COM AFECTA A BENICARLÓ?

A Benicarló, Benihort ha aconseguit consolidar un volum anual de producció de cítrics pròxim a les 50.000 tones, amb un equilibrat ventall de varietats del 50% de taronja i un altre 50% de clementina. La primera campanya de cítrics es registra entre els mesos de setembre a gener. En ella es produeixen  les varietats de clementines i navelines, mentre que dediquem la segona campanya a les taronges tardanes com les navelates, lanelates i valències. Les instal·lacions citrícoles ocupen una parcel·la de 25.500 m2, dels quals 14.000 m2 són modernes naus citrícoles amb capacitat frigorífica per a 3.500 tones.

Però a més, Benihort empra a més de 450 persones en plena campanya citrícola, la qual cosa suposa una aportació de 5.000.000€ en salaris. En el cas dels cítrics un 80% es comercialitza en l'exterior i un 20% en el mercat espanyol. Països com França, Itàlia, Alemanya, Anglaterra, Holanda o fins i tot països nòrdics i de l'Est, es troben entre els clients habituals de Benihort.

...

+info La Veu en paper

TORNA A LA PORTADA 1097