L'ajuntament de Benicarló no paralitzarà les obres del nou crematori malgrat l'oposició dels veïns. Xaro Miralles, alcaldessa del municipi, va detallar que “l'empresa té tots els permisos i informes en regla, com mana la llei” pel que paralitzar les obres “podria suposar prevaricació per part del consistori, ja que no hi ha cap motiu, segons m'han dit els tècnics jurídics i municipals, per a fer-lo”.

Les instal•lacions s'estan alçant al costat del cementiri municipal i ja fa tres anys, quan l'empresa va presentar la primera petició per a iniciar les obres, va alçar polseguera en el saló municipal de plens. “En aquell moment el PSPV va aconseguir paralitzar les obres perquè faltaven informes i la tramitació urbanística s'havia fet malament”. L'equip de govern del PP va traure avant en solitari l'any passat la modificació puntual del PGOU amb els vots en contra de tota l'oposició. “Després es va tornar a presentar de nou la documentació i es va realitzar l'exposició al públic, sense que es rebera cap al•legació”, va detallar Miralles. Així les coses, el consistori va atorgar llicència d'obres per a l'inici de les obres, que han posat en peus de guerra als veïns dels voltants de la nova instal•lació.

Segons expliquen, la normativa espanyola marca que “els cementiris nous no es poden construir a menys de 500 metres d'un nucli urbà. Però no esmenta on han d'estar els crematoris”. No obstant això, al•leguen, la normativa de la Generalitat Valenciana (Llei 39/2005 de 25 de Febrer) recomana que els crematoris “s'instal•len en els cementiris, perquè sembla l'adequat, i no esmenta distàncies del cementiri a poblat”. El cementiri de Benicarló està a menys de 500 metres del nucli urbà perquè té uns 200 anys, data en la qual encara no estava legislat el tema. En aquests moments, puntualitzen els veïns, “hi ha habitatges de construcció legal a pocs metres del cementiri i també una àrea qualificada com escolar a uns 200 metres del cementiri”. La petició dels veïns, que pensen iniciar una recollida de signatures per a paralitzar la construcció, és que el crematori s'instal•le en el polígon industrial, el sòl del qual no és propietat de l'ajuntament com va puntualitzar l'alcaldessa. Els veïns han insistit que “l'activitat de crematori no està inclosa al llistat d'activitats del Polígon Industrial de Benicarló, però donades les característiques, afegir-la seria un tràmit immediat”. Les raons que al•leguen per a allunyar-lo del nucli urbà és la possibilitat de l'emissió de substàncies perilloses per a les persones encara que es posen mesures correctores”.

Miralles sosté que “jo he demanat informació i m'asseguren que les instal•lacions estan perfectament dissenyades perquè no s'emeta cap gas nociu, ni olors”. Malgrat aquestes afirmacions, els veïns es mantenen ferms en les seues reclamacions i han demanat que es paralitzen les obres immediatament “mentre no es clarifiquen els dubtes i preguntes dels veïns pel que fa a les distàncies i la possibilitat de contaminació ambiental”. Aquesta circumstància, assegura l'alcaldessa, ja ha estat indicada, ja que els interessats han mantingut reunions tant amb ella com amb els tècnics municipals, que els han explicat els detalls del projecte. A més, han requerit que es tinguen en compte els 500 metres des del crematori al nucli urbà “i per tant es cancel•le la llicència de crematori per al lloc”. Finalment, han demanat que es revise la reglamentació perquè qualsevol activitat perillosa o nociva, o potencialment perillosa o nociva “no puga ser situada en el nucli urbà”.