Certament, quan a l’home li dóna per voler fer de Mare naturalesa l’acaba espifiant de totes, totes. Els canvis que ha sofert el recorregut de la rambla d’Alcala al llarg del seu tram, més les agressions per les diverses infraestructures viàries que l’han travessat han estat, i estaran encara durant un bon temps fins que tot el recorregut estiga completament canalitzat i no se’l torne a tocar més si aquesta canalització funciona, el gran problema de les avingudes per pluges intenses d’aquesta zona del territori.

I si a això li afegim el desmesurat afany constructor d’anys enrere que campava, quasi, per allà on li venia en gana tenim el còctel perfecte perquè, de vegades, la naturalesa tinga temptacions d’ofegar-nos.

Contundent i clar és l’informe de la Confederació Hidrogràfica quan parla de Benicarló i fa referència a que la ma de l’home ha fet més mal que bé a la conca, principalment per haver desviat la seua desembocadura natural de la marjal de Peníscola. I no menys contundent és l’informe quan parla de l’aprofitament de la conca que han fet els municipis per el seu assentament i desenvolupament urbanístic.

L’exemple el tenim ben clar ací al nostre terme amb totes les noves edificacions qui hi ha a la vora nord del Barranquet que, tot i saber-se afectades, i catalogades, com a zona inundable en el PATRICOVA( Pla d’Acció Territorial de Riscs d’Innudacions de la CV), aprovat a principis del 2003, un poc temps abans presentaren a l’ajuntament l’aprovació de la seua construcció perquè aquest no els afectara. I així va anar la cosa en la primera riuada posterior.
El nostre només n’és un exemple però al llarg del País en podem trobar molts més com aquest. Això el que dóna a entendre és que, desgraciadament, ací, ha primat sobretot l’especulació urbanística en comptes de la seguretat.

De tota manera l’administració autonòmica tampoc és que s’haja lluït massa fent la seua feina. Va aprovar el PATRICOVA el 2003... i prou. Aproximadament el 70% de les obres que aquesta actuació manava per evitar riscos continuen sense estar executades. No ens ha d’estranyar que després els ciutadans facen el mateix... passar de tot. I així ens va.