INCÍVICS

No cal ficar més adjectius. És, simplement el que toca. Cal reconèixer que la xarxa de clavegueres de la nostra ciutat no és la millor del món... però tampoc la pitjor. Així, des de fa uns anys, s’ha portat a termini el canvi en la pavimentació de bastants carrers de la nostra ciutat amb el consegüent canvi, també, de la xarxa de sanejament.

Tot i això, certament, hi ha llocs del nostre nucli urbà que necessitarien, sense cap mena de dubte, un canvi urgent de la seua xarxa de clavegueres atès que està completament degradat. És per això que la iniciativa, portada a terme des de l’ajuntament, de radiografiar l’estat de tota la xarxa sanitària de la ciutat ens sembla molt correcta, ja no pel fet que ens dirà realment com està, que també, sinó perquè a més determinarà els punts negres on es detecta l’incivisme de la gent.

I és que ens pot resultar sorprenent que les bombes d’impulsió de l’avinguda Marqués de Benicarló es vegen aturades perquè algun energumen haja llençat un contenidor de draps taponant-les. O com una roda de camió va anar a parar a aquesta xarxa. O, també, la gran quantitat de connexions il•legals que campen per la xarxa col•lapsant-la.

No podem estar més d’acord amb el regidor de Medi Ambient quan afirma que “les nostres canonades parlen de com som, de la nostra veritable personalitat” però, d’igual manera, no ens serveix l’excusa que a Benicarló no hi ha una ordenança que regule o castigue aquestes actituds incíviques perquè els ciutadans que actuen correctament patisquen, com diu ell “males olors o embossos en la seua xarxa particular”.

I és que la seua funció, a banda d’intentar resoldre aquests problemes, que ho és, també és, si no els hi ha, ficar en marxa els mecanismes perquè els que provoquen aquestes problemàtiques siguen sancionats amb contundència.

De tota manera, encara que ara no hi haja una ordenança específica sobre la qüestió, segur que l’ajuntament té mecanismes per aplicar altre tipus d’ordenances “urbanístiques” o de “convivència”, que sí les hi ha, que, fins no estiga l’especifica del ram en funcionament, sancionen aquests comportaments.

Segurament eixiríem tots beneficiats, l’ajuntament, perquè podria recaptar més, al mateix temps que ensenyaria que els comportaments incívics no tenen futur, i els ciutadans, que no patiríem les conseqüències de l’incivisme.