Cada any, a la roda de premsa de presentació del dispositiu de seguretat, els mitjans de comunicació demanen que es recalque quin és l'horari permès de llançament de material pirotècnic. CADA any, cap autoritat és capaç de dir quina és la multa que es podria imposar per no fer cas de la normativa. CADA any, tot i estar regulat, no es multa ningú. CADA any, els mateixos mitjans suggereixen que es fite una zona al poble, on siga possible llençar petards tot el dia sense molestar a la resta de la població.

Cada any, la premsa ha de vore i suportar, com molts altres veïns, el llançament indiscriminat de material pirotècnic per part majors i de menors que, tot i estar prohibit, té, en la majoria dels casos, el vist-i-plau dels pares... i la complaença de les autoritats que miren cap un altre lloc. I CADA any han de suportar també les queixes dels veïns que no poden dormir per culpa dels casals.

Però, vet ací que, quan es pregunta a estos mateixos veïns si han cridat la policia per queixar-se... et diuen que no... que total són quatre dies! Però el súmmum dels súmmums del despropòsit (i és que no se’ns ocorre altra  manera de catalogar-lo), és que, després d’aguantar tot això en Falles, arriba  la roda de premsa del balanç faller, polític i municipal,... i està tot molt be: no hi ha queixes dels veïns, ni denúncies per llançament de pólvora fora d’horari... i total, només hi ha quatre papereres trencades “que això ja se sap, és cosa dels xiquets.

Algú s'ha parat a pensar quanta gent es queda a casa per la temor que li fan els petards? La gent que s'ha de pendre pastilles per poder descansar en Falles? La gent que deixa de vindre a Benicarló per a gaudir de les Falles, i deixar-se els dinerets en els nostres establiments, per temor a trobar-se en mig de... Beirut? La gent que se’n va del poble perquè esta farta d’aquest descontrol? La gent que se’n va al cap i casal perquè allí es pot anar pel carrer tranquil•lament?

Òbviament, tot és opinable. Aquesta n’és una més, compartida o no, però que deixa entreveure una altra realitat... massa voltes diluïda sota la catifa que les falles són això i que cal acceptar-ho així... passant plana cada any.

Certament, CAL, en majúscules, una reflexió molt seriosa al voltant d'este tema per fer compatibles les dues realitats, la que ara ací deixem entreveure, i que alguns volen diluir, i la que, probablement, en roda de premsa, les nostres autoritats, benvolents, ens presentaran... com CADA any.

La responsabilitat es compartida entre tots però són les autoritats les que han de vetllar perquè realment siga així.

 

< TORNA A LA PORTADA